Klíčím, klíčíš, klíčíme

S Mgr. Alenou Lehmannovou z Ekozahrady Raková jsme si povídali o tom, jak si doma velmi snadno a levně připravit úžasnou vitamínovou bombu a vyživit své tělo po zimě. Naučili jsme se, jak klíčit různá semínka, luštěniny a obilí. Nejprve jsme se s některými z nich seznámili a po hmatu hádali, co se skrývá v připravených pytlících. Poté, co na nás vykoukly např. fazolky adzuki a mungo, černá čočka beluga, klasická hnědá čočka, cizrna, řeřicha, slunečnice a některá další semínka a obilí, jsme si řekli, jak na to. A co klíčit a co ne, a proč. A zkrátka všechno kolem. Poté jsme samozřejmě také ochutnali a porovnávali, co nám chutná nejvíce.

Klíčení je hračka!

A jak na takové úplně nejjednodušší klíčení jen za pomoci toho, co najdeme doma v kuchyni? Připravíme si plastové sítko (kovovému náčiní se pokud možno vyhneme), mističku a hrstku toho, co chceme naklíčit. Nejdříve semínka probudíme tím, že je dáme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme při pokojové teplotě či v lednici cca 12 hodin. Poté je v sítku propláchneme vodou, sítko položíme na mističku a přikryjeme utěrkou. Dvakrát denně proplachujeme a necháváme pod utěrkou. Za pár dní už by na nás měly vykukovat malé klíčky. Ochutnáme a pokud jsme spokojeni, propláchneme naposledy, necháme proschnout, aby se proces klíčení zastavil, a můžeme konzumovat. Do salátů, na chleba s máslem či pomazánkou, na doplnění pokrmů apod. Pokud něco nespotřebujeme hned, nevadí, klíčky nám v uzavřené mističce vydrží v chladu až týden.

Dobrou chuť!