Workshop s Emmou aneb Vařili jsme trochu jinak…

Naše evropská dobrovolnice Emma z Německa si pro návštěvníky TOTEMu připravila sérii tří tvořivých workshopů zaměřenou na ekologii a šetrnost k přírodě. V prvním společně vyráběli pratelné odličovací tampónky a omyvatelný ubrousek na potraviny. Druhý workshop se nesl v duchu domácí kosmetiky, kdy si vyrobili domácí sprchový gel a krém na ruce.

Třetí a poslední workshop nebyl úplně zaměřený na tvoření, ale na vaření, a to nevadí, protože i vaření přeci potřebuje trochu tvořivosti… Společnými silami a kreativitou jsme si pod Emminým vedením připravili vegetariánské pokrmy – opečené brambory s rozmarýnem, zapečené lilky se zeleninou, karbanátky z červené řepy, cizrnový hummus a šopský salát.

Po té jsme si společně všichni sedli ke stolu a pokrmy společně ochutnali. Největším úspěchem a novinkou byly původně nejobávanější řepové karbanátky, které se u každého ze zúčastněných staly jednoznačným hitem. Na druhém místě pak byly zapečené lilky plněné zeleninou, které si však musely svou přízeň nejdříve získat. Odvaha zde však převyšovala strach, a tak se i tomuto netradičnímu receptu dostalo zasloužené chvály.

Setkání bylo zakončené společnou diskusí nad recepty a celkovému přístupu k ekologii a zdravé stravě. Zúčastnění si pak díky tomu odnesli nejen několik nových receptů, ale i hezký zážitek v příjemné společnosti. Setkání mělo jen jednu drobnou vadu na kráse – červené ruce od práce s řepou. S tím jsem se ale lehce smířili a s jistotou se dá říct, že bychom do toho šli všichni znovu.