centrum: home
skupina (prog. linie):

Bylinkový koutek

Tentokrát se na bylinky podíváme z trochu jiného úhlu. V květnu totiž máme jedinečnou příležitost využít první jarní zeleninu, zkombinovat ji s divokými bylinkami a udělat si výborné a zdravé jarní saláty nebo pomazánky. A tak vám pár takových receptů nabídneme:

Salát s divokými bylinkami

Budeme potřebovat:

  • divoké bylinky (listy řebříčku, pampelišek, bršlice, nať popence, květy sedmikrásek, případně i listy ředkviček) – nemáte-li divoké bylinky, můžete použít rukolu či polníček
  • ředkvičky
  • konzervovaný tuňák (nejlépe ve vlastní šťávě, ale může být i v oleji)
  • natvrdo vařená vejce
  • olej (nejlépe olivový či lněný, případně slunečnicový)
  • balsamikový nebo ume ocet
  • semínka (slunečnice, dýně, lněná…)
  • sůl, pepř

Nejprve si uvaříme natvrdo vajíčka (tolik vajec, kolik porcí salátu chceme připravit). Pak omyjeme bylinky a natrháme je na kousky do mísy (pampeliškové listy a bršlici bez tuhých řapíků). Přidáme tuňáka, semínka a ředkvičky nakrájené na půlkolečka. Potom sůl, pepř, olej a ocet podle chuti. Do misky nebo na talíř dáme porci salátu, navrch ozdobíme vejci nakrájenými na čtvrtky a posypeme květy sedmikrásek.

Pomazánka s bylinkami

Budeme potřebovat:

  • 1 lučinu nebo žervé
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • hrst bylinek (popenec, listy řebříčku, bršlici, pažitku…)
  • lžičku lněného oleje (není nutné)
  • sůl, pepř, mletou sladkou papriku

Lučinu se zakysanou smetanou vymícháme nebo mixérem vyšleháme dohladka, přidáme nadrobno nakrájené bylinky, sůl, pepř případně papriku podle chuti a důkladně promícháme. Pomazánka nejlépe chutná na tmavém pečivu.

Dobrou chuť!